ساکشن دندانپزشکی وکاربردهای آن
دستگاه ساکشن

دستگاه ساکشن

دستگاه ساکشن می تواند با ایجاد فشار منفی باعث پاکسازی راه های هوایی خون، بزاق، استفراغ یا سایر ترشحات شود. مکش می تواند مانع از آسپیراسیون ریوی شود، در نتیجه می تواند منجر به عفونت های ریوی شود. مکش برای از بین بردن مایعات از مجاری هوایی، تسهیل تنفس و جلوگیری از رشد میکروارگانیسم ها استفاده می شود. کاربرد دیگر دستگاه ساکشن در اتاق عمل است. در جراحی می توان از مکش برای برداشتن خون از ناحیه تحت عمل استفاده کرد. این امر باعث دید بهتر قسمتی که تحت عمل قرار گرفته، می شود. از دستگاه ساکشن می توان برای مکش خونی که پس از خونریزی داخل جمجمه وجود دارد، استفاده کرد. دستگاه مکش می تواند به صورت سانترال و یا دستی باشد. در بسیاری از بیمارستان ها از ساکشن مرکزی استفاده می شود.

تجهیزات پزشکی جهان طب که در حوزه تجهیزات دندانپزشکی اراک فعالیت دارد، شما را با انواع تقسیم بندی دستگاه ساکشن بیشتر آشنا می کند.

تقسیم بندی دستگاه ساکشن

1-پرتابل(ساکشن آمبولانسی) : به دلیل طراحی خاص این مدل ساکشن بیشتر در اورژانس ها و آمبولانس ها استفاده می شود. باتری هایی که در این نوع ساکشن به کار گرفته شده در صورت شارژ کامل می تواند بدون نیاز به منبع الکتریسیته خارجی باعث راه انداختن دستگاه ساکشن شود. محدوده زمانی شارژ این باتری بین 90-45 دقیقه است. همچنین می توان برای شارژ کردن باتری از برق اتومبیل استفاده کرد. برای حمل آسان این نوع ساکشن بدنه آن سبک است، همچنین قابلیت اتوکلاو شدن را دارد.

این نمونه ساکشن یک گیج خلاء دارد که می تواند در هر لحظه میزان خلاء را نشان دهد. همچنین دارای فیلتر آنتی باکتریال است. دستگاه ساکشن پرتابل از یک نمایشگر تشکیل شده است که می تواند در هر لحظه فاکتورهای مورد نیاز ما را نمایش دهد. برای مثال اگر فشار از مقدار استاندار شده کمتر و یا بیشتر شود به ما هشدار می دهد. همچنین می تواند میزان شارژ باتری را به ما نشان دهد.

2-سانترال(ساکشن دیواری) : برای راه اندازی این نوع ساکشن نیاز است که به سیستم خلاء مرکزی بیمارستان آن را وصل کنیم. این نوع ساکشن برای تنظیم میزان فشار دارای گیج خلاء و رگولاتور است. یکی از ویژگی های مهم این نمونه ساکشن در مقایسه با ساکشن پرتابل، عدم سر و صدا در اتاق عمل است چون برای راه اندازی آن نیاز به موتور نیست. در اتاق عمل نیز از کپسول اکسیژن استفاه نمی شود بلکه با استفاده از سیستم مرکزی می توان اکسیژن مورد نیاز را تامین کند.

ساختمان و طرز کار کلی ساکشن

ساختمان و طرز کار ساکشن در همه ی آن ها مشابه یکدیگر هستند تنها تفاوت آن ها در طرز کار پمپ خلاء است.

یک ساکشن از قسمت های زیر تشکیل شده است :

1-موتور : با استفاده از موتور می توانیم گیج خلاء را راه اندازی کنیم. با توجه به قدرت موتور از آن در پمپ های متفاوتی استفاده می شود. نوع روغنی بیشترین قدرت موتور را دارد.

2-پمپ خلاء : پمپ خلاء استفاده شده در دستگاه ساکشن به پیستونی، دیافراگمی، روغنی تقسیم بندی می شود. پمپ خلاء باعث ایجاد خلاء می شود که به دنبال آن باعث مکش در دستگاه ساکشن می شود.

3-گیج خلاء : برای نشان دادن میزان فشار منفی در دستگاه ساکشن از گیج خلاء استفاده می شود. واحد گیج خلاء میلی متر جیوه و بار است.

4-لوله های رابط : لوله های رابط به دو دهانه اصلی پمپ متصل می شود. این لوله ها باعث به وجود آمدن فشار منفی و مثبت در لوله ها می شود.

5-پیچ تنظیم کننده ساکشن : با استفاده از این پیچ می توانیم عملیات ساکشن را در خلاء بالا و پایین تنظیم کنیم.

6-شیشه ساکشن : درب شیشه دارای دو ورودی است. داخل آن یک تیوپ کنترل کننده وجود دارد که در صورت بالا آمدن مایعات مانع وارد شدن ترشحات به داخل موتور و از کار انداختن آن می شود.

مزایا و معایب استفاده از دستگاه های مختلف ساکشن

ساکشن روغنی : این نوع ساکشن قدرت موتور بالایی دارد. اما به دلیل روغن موجود در ساختمان آن باعث به وجود آمدن بخارات روغنی در فضای اتاق عمل می شود که برای انسان خطرناک است.

ساکشن دیافراگمی : این مدل ساکشن به دلیل قدرت موتور پایین و مکش کمی که دارد در عمل های سنگین از آن استفاده نمی شود.

ساکشن سیلندر و پیستون : این نوع ساکشن  معروف به ساکشن خشک است. از ساکشن سیلندر و پیستون بیشتر استفاده می شود. این نوع ساکشن به دو صورت پدالی و موتور موجود است. در نوع پدالی با استفاده از پدال موجود در دستگاه باعث ایجاد فشار در دستگاه می شویم. با حرکت پیستون به سمت پایین باعث ایجاد فشار منفی، و بالا آمدن آن باعث ایجاد فشار مثبت می شویم. در نوع موتور این کار به جای پدال توسط موتور انجام می شود که باعث افزایش سرعت کار می شود.

یکی از عرضه کنندگان دستگاه ساکشن، تجهیزات پزشکی اراک به نام فروشگاه جهان طب تجهیز مهتاب است.